AFINET projektről

AFINET: Agroerdészeti Hálózatok

Az Agroedészet (vagy Agrár-erdészet) egyfajta éghajlat-intelligens mezőgazdasági gyakorlat, amely a fás növényzet (fák vagy cserjék) mezőgazdasági haszonnövényekkel és / vagy állattartással való szándékos kombinálása. Ennek a gazdálkodási módnak a társításból adódóan ökológiai és gazdasági kölcsönhatásokon alapuló előnyei vannak.

E tevékenység gazdasági és környezeti jelentőségére alapozva 9 európai országot képviselő 13 szervezet konzorciuma elindította az AFINET (AgroForestry Innovation NETworks) nevű tematikus hálózatot. A hálózat célja a kutatók és a szakemberek közötti tudás- és tapasztalatcsere ösztönzése az agroerdészet területén, valamint az, hogy átemelje a kutatási eredményeket a gyakorlatba és ösztönözze olyan innovatív ötletek megszületését, melyek segítenek a kihívások leküzdésében és a földműveléshez, állattartáshoz kapcsolódó problémák megoldásában. E cél elérése érdekében az AFINET egy újszerű módszert alkalmaz, melynek elemei a következők:

(i) kilenc európai országban (Spanyolország, Nagy-Britannia, Belgium, Portugália, Olaszország, Magyarország, Lengyelország, Franciaország és Finnország) "Regionális Agroerdészeti Innovációs Hálózatok" (RAIN-ek) létrehozása, melyeket a hálózatok koordinátorai kötnek össze. A RAIN-ek különböző éghajlati, földrajzi, társadalmi és kulturális adottságú területeket képviselnek, tagjai egymást jól kiegészítő tudásanyaggal rendelkező, kulcsfontosságú szereplők: gazdálkodók, döntéshozók, mezőgazdasági tanácsadók, szaktanácsadók, kutatók, stb.

(ii) az agroerdészet tudományos és gyakorlati ismereteit magába foglaló európai tudásbázisának létrehozása egy felhasználóbarát felületen (“Tudásfelhő”), amelyben a témával kapcsolatban összegyűjtött összes információ és a projektben létrehozott anyagok elérhetőek lesznek.

A hazai AFINET Agroerdészeti Hálózattal kapcsolatban további információk a projekt weboldalán (http://www.eurafagroforestry.eu/afinet) érhetők el.

Vissza